Pentru a “fenta” regulamentul BNR, băncile ar putea lansa împrumuturi pe 60 de ani Aplicarea noilor norme va restrânge accesul la credite. Pentru ca românul să poată obţine suma dorită, băncile ar putea oferi finanţări ipotecare pe perioade mai extinse.
Noile norme de creditare pe care băncile vor începe să le aplice din octombrie vor restrânge şi mai mult accesul românilor la creditul dorit. Condiţiile din regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) va reduce simţitor gradul de îndatorare şi, implicit, valoarea maximă pe care solicitantul vrea să o împrumute.
Ca să obţină suma dorită în vederea achiziţionării unei locuinţe, creditul ar trebui să se întindă cu mult peste perioada maximă de 40 de ani, practicată, în momentul de faţă, de băncile din România.
O locuinţă achitată în 60 de ani
Potrivit brokerului de credite Kiwi Finance, o familie cu un venit lunar de 660 de euro, care doreşte să-şi cumpere un apartament de 110.000 de euro, va trebui să ia un credit de 88.000 de euro pe o perioadă de 63 de ani. “Vedem o posibilă prelungire a perioadei de creditare de la 40 de ani, în prezent, la circa 50-60 de ani“, este de părere Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance.
Un credit ipotecar contractat pe o perioadă de 50-60 de ani este un produs desfăşurat pe mai multe generaţii. Solicitantul ia creditul, achită ratele din prima parte a perioadei de creditare, urmând ca, în ultimii ani, copilul acestuia să efectueze rambursarea. Mai exact, copilul preia ipotecile părinţilor. Finanţarea pe mai multe generaţii se practică în state precum Marea Britanie sau Canada şi a apărut pentru prima dată în Japonia, în urmă cu 20 de ani.
Un împrumut pe 60 de ani este imposibil de contractat şi de rambursat în totalitate de una şi aceeaşi persoană. Cele mai multe bănci din România acordă c