Într-un teatru Off-Broadway, a avut premiera spectacolului « Străini cu talente extraodinare », în care Moldova apare cea mai nefericită ţară din lume. Piesa este scrisă de dramaturgul Saviana Stănescu.
1 /.
Saviana Stănescu a deschis săptămâna aceasta sezonul de toamnă într-un teatru Off-Broadway (Women’s Project) cu “Aliens with Extrordinary Skills” (Străini cu talente extraordinare), o comedie neagră despre un clovn din Moldova, cea mai nefericită ţară din lume, care speră să obţină o viză de lucru în America făcând animale din baloane.
“Scriu iarăşi despre imigranţi în America”, spune Saviana Stănescu, “numai că de data asta personajele nu sunt din România. Nadia e din Moldova, dintr-o familie de clovni-artişti Sacharov (tatăl rus şi mama româncă, pentru că am vrut să spun ceva şi despre Moldova în acest fel... ) Apoi Borat - da, acelaşi nume ca în film, dar ca să arăt un personaj real - e din Rusia. Ei sunt cei doi imigranţi ilegali care au primit scrisori de deportare ». Aprecierea Moldovei drept cea mai nefericită ţară din lume nu îi aparţinei Savianei, ci jurnalistului american Eric Weiner, care în « The Geography of Bliss » pornise în căutarea celui mai fericit loc de pe pământ.
Şi autoarea textului, şi regizoarea Tea Algic sunt « aliens with extraordinary skills », iar textul este inspirat dintr-un eveniment real.
Pasul pe Off Broadway
Saviana Stănescu, poet, jurnalist şi dramaturg român, a plecat în Statele Unite în 2001 cu o bursă Fullbright. Viza ei O-1 semnifică faptul că este recunoscută de statul American drept un “alien of extrordiary ability », în cazul ei, în artă. Regizoarea Tea Algic a dobândit cartea verde după ce a fugit din Bosnia acum 10 ani. Spre deosebire de personajele din piesă, nici una dintre ele nu este urmărită de ofiţerii pentru imigraţie, dar amândouă trebuie să se