Viaţa ciobanilor din Seştina Barasău, Harghita, este „îndulcită“ de normele europene cu apă caldă, termopane, duşuri, energie electrică şi cursuri de specializare. Sursa: Mediafax
Stâna „de lux“ inaugurată la Seştina Barasău va primi, la primăvară, oile şi vacile localnicilor din Tulgheş, judeţul Harghita, pentru care transhumanţa a căpătat noi sensuri: profit şi igienă. După o muncă de lămurire care a durat câţiva ani, sătenii au format Asociaţia crescătorilor de animale din Tulgheş, către care Uniunea Europeană face plăţile directe de sprijinire.
Străjuită de culmile Comarnic şi Piatra Şoimului, la 16 kilometri de Tulgheş şi peste 1.000 de metri altitudine, stâna este dotată cu şapte încăperi, termopane, apă curentă, generator electric, cabină de duş, instalaţie de muls, gresie, faianţă şi conductă de evacuare.
Condiţii moderne pentru omologare
Juristul Primăriei Tulgheş, Cătălin Zaharia, s-a ocupat de licitaţia pentru stâna europeană - sau de cinci stele, cum e prezentată prin presă, nu fără oarecare ironie. „Într-adevăr, e cam mare saltul de la stâna tradiţională la cea cu robinete şi cabină de duş. Ne dorim să începem însă cât mai repede omologarea produselor tradiţionale ecologice locale, cum e brânza de Barasău, şi pentru asta avem nevoie de toate condiţiile“.
De fapt, ideea construirii unei stâne europene a venit din partea Federaţiei Agricultorilor de Munte „Dorna“. Centrul de Formare şi Inovaţii pentru Dezvoltare în Carpaţi a făcut proiectul, gratuit, pentru primăria din Tulgheş, iar federaţia s-a ocupat în continuare de asigurarea materialelor de construcţie şi de instalaţiile sanitare, alături de consiliul local.
Investiţie de 40.000 de euro
Proiectul, început în primăvară, a fost gata la termen, pe 22 septembrie, cu o investiţie totală de 40.000 de euro. Stâna eur