RADET vrea să adune restanţele de 22 de milioane de lei, apelând la „recuperatori“. Oricum, caloriferele se vor încălzi în două săptămâni. Sursa: Arhiva EvZ
Bucureştenii au restanţe istorice la întreţinere: aproximativ 22 de milioane de lei. RADET vrea recuperarea datoriilor, însă şeful instituţiei nu mai trage speranţă că acest lucru se va întâmpla.
Societatea civilă susţine că restanţele ar trebui să fie preluate de bugetul de stat, în timp ce un ONG promite să îi facă pe bucureşteni să-şi bage mâna în buzunar, cu frumosul sau cu forţa.
Oricare ar fi rezultatul, căldura nu se scumpeşte, cel puţin până după alegeri. Cât despre răcoarea adusă de toamnă în apartamentele bucureştenilor, aceasta va fi potolită abia după 10 octombrie. Deocamdată, caloriferele au intrat în probe.
Recuperarea, prin telefon sau prin tribunal
Potrivit directorului Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), Virgil Ramba, în Bucureşti, din 11.000 de blocuri, aproximativ 180 au datorii de 22 de milioane de lei. „Sunt datorii istorice şi e posibil să ajungem să nu le recuperăm niciodată“, spune Ramba. Directorul a stabilit totuşi o întrevedere cu o organizaţie neguvernamentală, „Urban şi Asociaţii“, care colectează deja restanţele pentru CET Braşov şi CET Craiova.
Bogdan Bălan, reprezentantul organizaţiei cu care şefii RADET s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute, spune că există două căi de a-i face pe bucureşteni să-şi plătească restanţele: de bună voie sau obligaţi de justiţie. „Există calea amiabilă, în care discutăm cu ei la telefon, negociem şi le explicăm că ar fi mai bine să plătească suma restantă decât să ajungă în justiţie şi să plătească dublu.
Există însă şi restanţierii cu câte 10.000-20.000 de lei, pe care nu ai cum să-i determini să plă- tească şi atunci tr