Majorarea de până la 2.000 de lei s-a făcut în spatele uşilor închise, într-o zi în care, în parlament, preşedintele Traian Băsescu ţinea un discurs.
Cu două luni înainte să-şi încheie mandatul, parlamentarii au avut grijă să-şi mărească, pe ascuns, pensiile. Plusul, care în unele cazuri ajunge şi la 2.000 de lei, a fost votat în unanimitate. Nu în plen însă, ci în cerc restrâns, într-o şedinţă a conducerii celor două Camere, pe 24 septembrie, ziua în care mesajul preşedintelui Băsescu a monopolizat atenţia.
Cum hotărârea, inatacabilă la Curtea Constituţională, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, fiecare parlamentar şi-a asigurat un minimum de 300-400 de lei în plus la pensiile care şi aşa depă- şeau 2.000-3.000 de lei, după un singur mandat. Cei mai câştigaţi sunt însă aleşii cu funcţii de conducere - un sfert din legislativ -, dar şi cei care vor intra în parlament pe valul uninominalului şi se vor pensiona în timpul primului mandat.
Tot pe furiş, au eliminat interdicţia în privinţa cumulului între pensia specială şi indemnizaţia de parlamentar. În plus, şi-au pus în siguranţă soţiile şi copiii, cu pensii speciale de urmaş, şi şi-au deschis o portiţă spre câştiguri generoase din pensii anticipate şi de invaliditate.
3.357 de lei pentru un mandat, 5.595 pentru trei
„Strategia“ a fost simplă: în loc să treacă prin plen un proiect legistativ care să modifice reglementările actuale, au adoptat, ca să evite scandalul, o hotărâre prin care se schimbă „normele metodologice“ de aplicare a legii în vigoare. Practic, s-a decis ca la calculul pensiei de parlamentar (care poate ajunge şi la 80% din venit) să nu se mai ţină cont de media indemnizaţiei de bază pe ultimele 12 luni, ci doar de indemnizaţia brută din ultima lună, incluzând avantajele financiare ale funcţiei.
Astfel, pentru un fos