Renunţaţi la produsele cu carne tocată pentru fructe, lactate şi cereale. Sursa: NorthFoto
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Cu toate acestea, tot mai mulţi români nu îşi fac timp să mănânce dimineaţa. Asta înseamnă că îşi pun în pericol greutatea, fiindcă vor avea poftă mai mare de mâncare în a doua parte a zilei şi vor fi tentaţi de o cină copioasă. Consultanţii noştri în nutriţie, medicul Eduard Adamescu de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti şi medicul Andreea Tocan de la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca, vă sfătuiesc să nu săriţi peste masa de dimineaţă şi să vă compuneţi meniuri sănătoase. Cerealele, laptele, brânzeturile şi fructele sunt o variantă de mic dejun sănătos. Feriţi-vă, în schimb, de hamburgeri şi de dulciuri.
1 Hamburgerii. Nu este bine să-i mâncaţi dimineaţa, deoarece furnizează aparent energie. În realitate, veţi avea o digestie greoaie, pentru că ficatul va prelucra greu carnea tocată şi conţinutul plin de lipide. „Fructele, sucurile de fructe şi cerealele eliberează mai uşor energie“, specifică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Alimentaţia fast-food este bine să o evitaţi nu doar la mesele de dimineaţă, ci şi în cadrul celorlalte mese ale zilei, întrucât este de o calitate incertă, atrag atenţia medicii nutriţionişti. De acestea nu ar trebui să se atingă persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune, sindrom metabolic.
2 Brioşele, pateurile, cornurile cu ciocolată. Din cauza conţinutului mare de zahăr, aceste produse de patiserie nu sunt recomandate dimineaţa celor care doresc să slăbească. Pot fi consumate ocazional şi nu sunt interzise copiilor care au un metabolism rapid. Totuşi, dacă doriţi să consumaţi astfel de produse, este mai bine să faceţi asta dimineaţa, nu seara.
3 Gogoşile. Pe lângă faptul că au un conţinut mare de zahăr, gogoşile sunt prăjite. „Au