O centrală geotermală foloseşte apa fierbinte din vechile mine de cărbune. Rezerve semnificative de apă încălzită natural vor pune în funcţiune radiatoarele din sute de case, birouri şi magazine. Exploatarea “moştenirii” lăsate de minele de cărbune care generau pe vremuri atât de multă poluare reprezintă o evoluţie importantă pentru sectorul energiilor curate din Olanda.
„Dacă ţinem cont de încălzirea globală şi de majorarea preţurilor la energie, nu avem cum să stăm cu mâinile încrucişate. Am dovedit că o iniaţiativă locală poate furniza o soluţie pentru energia sustenabilă. Mai mult, conceptul nostru poate fi adaptat la toate vechile zone miniere de pe Glob”, a spus Riet de Wit, consilierul oraşului Heerlen, unde se află noua centrală geotermală.
Temperatură constantă de 35 de grade
Conceptul este simplu de explicat: minele de cărbune abandonate sunt considerate inutile, motiv pentru care au fost demolate. Ulterior, pe terenurile repective, olandezii au construit case noi, racordate la o centrală geotermală care pompează apa de 35 de grade Celsius de la adâncimi de 800 de metri.
Apa fierbinte este folosită pentru încălzirea a 350 de gospodării, după care este canalizată înapoi în vechile puţuri de exploatare. Apa va circula în acest fel de două sau trei ori într-un an. Singurul dezavantaj este că, pentru a fi racordate la centrală, casele trebuie să fie aproape de aceasta.