Răceala sau guturaiul este o viroză cauzată de o multitudine de virusuri (specialiştii au identificat până în prezent peste 200), de aceea este dificil, dacă nu chiar imposibil de obţinut un vaccin care să ne ofere protecţie împotriva lor.
Răceala sau guturaiul este o viroză cauzată de o multitudine de virusuri (specialiştii au identificat până în prezent peste 200), de aceea este dificil, dacă nu chiar imposibil de obţinut un vaccin care să ne ofere protecţie împotriva lor. Un adult poate răci de două-trei ori pe an, iar un copil chiar de şase-şapte ori pe an, însă chiar şi în aceste condiţii răcelile nu sunt periculoase. Simptomele specifice răcelii se instalează treptat: nas înfundat, secreţii nazale apoase şi abundente, strănut, tuse seacă, iritativă. Dacă apare, febra nu depăşeşte niciodată 39 de grade Celsius. Guturaiul se răspândeşte prin tuse şi strănut. Şi pentru că nu există un vaccin care să ne protejeze împotriva guturaiului, singura modalitate prin care putem să-l prevenim este evitarea contactului cu persoanele bolnave. Dacă suntem bolnavi, este important să îi protejăm pe ceilalţi: să strănutăm în batistă şi să păstrăm o igienă riguroasă a mâinilor.
Debut sever
Gripa este şi ea o formă de viroză, însă provocată de virusurile gripale, care pot fi extrem de agresive. Simptomele ei sunt mai severe: debutează brusc şi violent, cu febră 39-40 de grade Celsius, dureri musculare şi articulare, dureri ale globilor oculari, dureri în piept, oboseală persistentă şi stare generală alterată. Bolnavul are senzaţia că ar fi fost "bătut", întrucât mai gravă decât afectarea respiratorie este cea sistemică. Gripa, spre deosebire de răceală, ne poate pune la pat câteva zile. Virusurile gripale se răspândesc, ca şi în cazul răcelii, prin tuse şi strănut, însă sunt mai contagioase decât virusurile care produc răceala.
Co