Un studiu făcut public ieri anunţă că aproape 1.400 dintre speciile de mamifere care trăiesc în sălbăticie sunt ameninţate cu dispariţia. Sursa: cerfs.free.fr
Studiul se bazează pe cercetările a 1.700 de specialişti din 130 de ţări, fiind cel mai mare studiu dedicat viitorului mamiferelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean.
Potrivit studiului, un sfert dintre cele 5487 de specii de mamifere cunoscute sunt pe cale de dispariţie. Principalele cauze ale tristului fenomen sunt reducerea habitatului, vânatul şi latura extremă a acestuia, braconajul.
"Pentru acestă problemă nu există 700 de miliarde de dolari"
Potrivit studiului, numeroase specii de primate din Africa sunt victime ale braconierilor. "Carnea de cimpanzeu şi gorilă se vinde cu un preţ foarte mare în pieţele din oraşele Africii Centrale, deoarece este considerată un lux, faţă de carnea de găină şi vită", spune preşedintele organizaţiei "Conservation International", Russell Mittermeier.
Cea mai gravă este situaţia mamiferelor marine, o treime dintre acestea fiind ameninţate cu dispariţia.
Mai mult, Jonathan Baillie, conducător al programelor de conservare organizate de Societatea Zoologică din Londra, a anunţat că circa 24% dintre vertebratele de pe glob sunt în pericol. "Pentru această problemă nu poate fi vorba despre un ajutor de 700 de miliarde de dolari", a spus Baillie, făcând aluzie la ajutorul acordat de statul american pentru redresarea economiei.