Campania de colectare a aparatelor electrocasnice vechi merge anevoios la ţară. Un experiment-pilot s-a desfăşurat sâmbătă în satele din judeţul Argeş. Sătenii renunţă greu la deşeurile electrice şi electronice, aşteptând să-şi predea vechiturile pe bani. Cu toate acestea, proiectul pilot desfăşurat în comunele din judeţele Argeş şi Covasna a arătat, în cadrul primei acţiuni de strângere a DEEE-urilor din sate, că locuitorii de aici pot fi receptivi. Dar asta numai dacă li se explică clar că rebuturile electrice reprezintă deşeuri periculoase care, în loc să ajungă pe malul gârlei, pot fi transformate în aparate noi, în incinta unor centre speciale.
Drept dovadă, şase camioane au urmărit şase trasee din cele două judeţe şi au reuşit să colecteze o cantitate de circa 30 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE).
Argeşenii dau la schimb sau deloc
“Am ştiut de această campanie, dar n-am ştiut despre ce era vorba. Ştiam că se colectează, dar nu ştiam de ce, pentru ce, pe afişe nu zicea nimic de asta. Aici, la noi, oamenii zic aşa: mă duc şi le dau la piese de schimb şi-mi dă 50 de lei, 100 de lei, cât o fi acolo…”, ne-a spus vânzătoarea unui magazin din comuna Stâlpeni, judeţul Argeş.
O altă variantă pentru a obţine bani de pe urma deşeurilor electrice este achiziţionarea unei tehnologii noi. Dacă oamenii dovedesc că au dus aparatele vechi la un centru de colectare, unii producători le oferă o recompensă de 15% din preţul noii achiziţii. Se pare că sătenii au ciulit bine urechile la această oportunitate: “Eu am în casă o maşină de spălat de pe vremea lu’ Pazvante Chioru, da’ nu v-o dau, că mă duc mâine-poimâine să-mi iau una nouă, pe care mai iau şi bani”, se justifică un alt sătean.
Viceprimarul Ion Niţescu din Stâlpeni spune totuşi că s-a străduit să-şi informeze cât mai b