Sunt locuri unde istoria începe acolo unde se sfârşeşte legenda. Sunt altele, însă, unde istoria şi legenda se împletesc. Timpul prezent, în astfel de locuri, glisează pe neştiute în trecut, de unde se întoarce încărcat de arome.
Sunt locuri unde istoria începe acolo unde se sfârşeşte legenda. Sunt altele, însă, unde istoria şi legenda se împletesc. Timpul prezent, în astfel de locuri, glisează pe neştiute în trecut, de unde se întoarce încărcat de arome. Asta se întâmplă în fiecare toamnă la Panciu, acolo unde legendele acoperă dealurile învolburate de viţă-de-vie încă de pe vremea lui Burebista.
În antichitate, pământul acesta era locuit de daci – din neamul tracilor. Există numeroase legende care asociază vitejia dacilor cu puterea pe care le-o dădea o licoare minunată, extrasă din… bobul de strugure. Şi se pare că tot ei sunt primii care au construit hrube şi tunele subterane, pentru a adăposti vinul cel bun. Mai târziu, hrubele au servit drept bune ascunzători împotriva cotropitorilor, dar şi ca depozite de muniţii, în vreme de război. Unii istorici susţin însă că hrubele au fost construite din ordinul lui Ştefan cel Mare, în secolul al XV-lea, iar ca dovadă, la intrare putem vedea pe porţi pecetea marelui domnitor.
Şampanie româneascăÎn prezent, în "pântecele dealurilor", în galeriile subpământene, se păstrează circa o sută de mii de sticle de şampanie de Panciu. Cât despre legenda şampaniei – se pare că a fost "inventată" acum 400 de ani, într-o mănăstire din Franţa. Procedeul de fabricaţe s-a păstrat multă vreme secret, după ce, mai întâi, bulele de aer au fost atribuite… diavolului.
În urmă cu patru decenii, la Panciu se "inventa" prima metodologie românească de fabricare a şampaniei, de dr ing. ec. Ion Puşcă. În călătoria noastră prin "ţara vinului", am putut vedea cum se produce minunata băutură, de la ci