Proprietarii apartamentelor din blocul M4, situat în cartierul Ploieşti Vest, au aflat cu stupoare că, pentru a beneficia de programul naţional de reabilitare termică, trebuie să plătească între 5.300 şi 6.000 de lei.
„Au venit de la primărie să ne spună că blocul va fi izolat cu polistiren şi că ne costă dublu decât ştiam noi. Nu am de unde să plătesc aceşti bani pentru că eu sunt pensionar”, susţine Dan Ionescu, unul dintre locatarii care refuză termoizolarea apartamentului său cu două camere.
De partea cealaltă, reprezentanţii Primrăriei Ploieşti ar vrea ca locatarii să suporte cheltuielile de proiectare ale reabilitării.
„Oamenii au ştiut de la început cât trebuie să dea, dar între timp s-au răzgândit. Există un proiect de lege, care prevede ca locatarii ce se răzgândesc în privinţa aceasta să plătească, cum este şi normal, cheltuielile făcute pentru proiectul care nu se va mai face, la solicitarea lor”, a declarat viceprimarul Carmen Dumitru.
Pe piaţa liberă izolarea unui apartament cu două camere costă între 2.000 şi 2.500 de lei, de două ori mai ieftin decât prin programul naţional. Dezavantajul constă în faptul că, fără un proiect tehnic, locuinţa respectivă nu va beneficia de certificatul energetic, obligatoriu la orice tranzacţie imobiliară din 2009. Anul acesta din bugetul local au fost alocaţi 500.000 de lei pentru reabilitarea termică trei blocuri din cele peste 5.000 construite până în 1990. În cadrul programului naţional de reabilitare termică, în Ploieşti a fost izolat un singur bloc.