Medici străini vor veni la Academia de HIV-SIDA, înfiinţată la Institutul „Matei Balş“, ca să înveţe cum trebuie îngrijiţi bolnavii.
Medici din Ucraina, Polonia şi Bulgaria vor veni în România pentru a învăţa despre managementul SIDA, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, unde se va înfiinţa Academia de HIV-SIDA. Proiectul a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii, iar activitatea va începe în primele luni ale anului 2009. Potrivit ministrului, Academia de HIV-SIDA urmează să devină un centru de referinţă pentru centrul şi estul Europei.
Exemplu pentru Europa
„Rezultatele României în managementul HIV/SIDA sunt un exemplu pentru Europa, iar ceea ce a făcut managerul institutului, profesorul Adrian Streinu Cercel, este apreciat la nivelul UE“, a declarat, ieri, ministrul Nicolăescu. Dacă în România, pacienţii cu HIV-SIDA sunt bine monitorizaţi şi primesc tratamente foarte moderne, celelalte ţări din Europa de Est mai au încă probleme la unele capitole.
„Din păcate, virusul continuă să se răspândească din cauza consumului mare de droguri şi a folosirii de ace în comun. La studii vor veni specialişti din ţările vecine, unde programele privind aceste maladii sunt la început“, ne-a declarat medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş“, din Capitală.
În România, numărul bolnavilor cu HIV-SIDA a scăzut în ultimii ani, însă virusul continuă să se răspândească pe cale sexuală şi prin transmiterea de la mamă la făt. Specialiştii în boli infecţioase, care se vor reuni la Bucureşti, vor învăţa strategii de preluare a pacienţilor, metode de îngrijire şi urmărire a acestora în ambulatoriu. Stagiile vor fi de câte două-trei săptămâni, iar la multe dintre workshopuri vor preda profesori din Statele Unite. Instituţia va fi organizată pe mai multe niveluri. Astfel, două vor fi destinate pregăt