Mai mult de 100.000 de funcţionari publici din toată ţara şi-au încetat activitatea ieri, timp de două ore.
Ei au intrat în grevă de avertisment, aşa cum au promis luni, în urma neînţelegerilor cu Ministerul Economiei şi Finan- ţelor, în ceea ce priveşte revendicările salariale.
Funcţionarii publici din direcţii de finanţare, trezorerii, vămi, case de pensii, direcţii de statistică, primării, consilii judeţene şi direcţii pentru asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au cerut, ieri, promovarea legii sistemului unitar de salarizare pentru funcţionari publici şi personalul contractual din administraţia publică, lege care să prevadă creşteri salariale de 50 la sută, dar şi asigurarea protecţiei juridice pentru funcţionarii din instituţiile de control, prin promovarea statutelor speciale, aşa cum au fost negociate cu guvernul.
Grevă japoneză, soluţionări „de urgenţe“
Preşedintele Asociaţiei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat că, dacă nu vor fi mulţumiţi de rezultatul negocierilor de azi cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, funcţionarii îşi vor pune în practică, joia viitoare, ameninţarea de grevă generală pe termen nelimitat.
În toate judeţele din ţară, funcţionarii au lipit pe uşi afişe cu greva de avertisment. Chiar dacă unii angajaţi au ales doar greva japoneză, funcţionarii publici au vrut să arate că sunt solidari.
În Bucureşti, câteva zeci de persoane, reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), au pichetat sediul guvernului, la finalul celor două ore de grevă.
Li s-au alăturat, de la distanţă, zecile de mii de colegi din toată ţara. Contribuabilii s-au arătat nemulţumiţi de întreruperea de două ore a programului de lucru, chiar dacă, la Craiova, spre exemplu, au fost cazuri în care funţionarii au rezolvat cazurile urgente ale petenţilor