Warren Buffett observa cu cinci ani in urma ca derivatele sunt "arme financiare de distrugere in masa, implicand pericole care desi latente acum, sunt potential letale", scrie International Herald Tribune.
O proeminenta figura a lumii financiare are totusi o parere diferita. Iar opiniile sale au avut cea mai mare influenta in dezbaterile privitoare la reglementarea si utilizarea derivatelor - contracte exotice ce promiteau sa-i protejeze pe investitori de pierderi, incurajand astfel utilizarea unor practici mai riscante care au dus la criza financiara. Timp de peste un deceniu, Alan Greenspan a obiectat cu vehementa ori de cate ori derivatele intrau in atentia Congresului sau Wall Street-ului.
"Derivatele au fost si sunt un vehicul extraordinar de util prin care se transfera riscul de la cei care nu ar trebui sa si-l asume catre cei care sunt dispusi si capabili sa faca acest lucru", declara Greenspan in fata comitetului bancar din cadrul Senatului in 2003. "Credem ca ar fi o greseala" sa se inaspreasca reglementarile privitoare la aceste contracte, adauga el.
Astazi, in contextul crizei financiare, credinta acestuia in derivate ramane nezdruncinata. Problema nu este legata de contracte in sine. Mai degraba, cei care le folosesc au devenit lacomi. O lipsa de integritate a declansat criza, a declarat el, cei care se ocupau de aceste contracte nefiind de incredere.
Altii au insa o parere total diferita despre ce s-a intamplat si despre rolul jucat de Greenspan. "In mod clar, derivatele ocupa un rol central in cadrul crizei, iar Greenspan a fost cel mai mare sustinator al necesitatii de a nu intari reglementarile in domeniul acestora", spune Frank Partnoy, profesor in cadrul University of San Diego.
Piata derivatelor se ridica la 531.000 de miliarde de dolari, in crestere de la 106.000 de miliarde de dolari in 2002. Avand in mod teoretic me