"Romania libera" continua astazi serialul dedicat realizarilor imobiliare ale unor bugetari cu functii de conducere din diverse judete. sefi ai finantelor publice, rectori, directori de companii nationale stipendiate din greu de stat, directori de spitale sunt doar cateva categorii de bugetari care par sa fi gasit secretul prin care cu sume modeste, obtinute din economiile facute din salarii si din credite bancare cu care un om obisnuit nu poate achizitiona nici macar o garsoniera, ridica vile de sute de metri patrati.
Deocamdata, nimeni nu a verificat concordanta dintre valorile declarate de diversi lefegii ai statului posesori de vile si situatia reala din teren. Astfel, vilele de sute de metri patrati care apar in declaratiile de avere ale unor bugetari de top sunt trecute in aceste acte la valori de cateva ori mai mici decat costul celor mai modeste locuinte din zonele respective. De fapt, o vila detinuta de unii dintre angajatii statului roman are trei valori diferite: cea declarata de functionarul cu pricina (care este si cea mai mica), cea de impozitare (trecuta de obicei in declaratia de avere) si cea de piata, recunoscuta de agentiile imobiliare si care este de cateva ori mai mare decat primele doua.
Victorel Lupu, directorul Directiei Finantelor Locale din subordinea Primariei Iasi, sustine ca detine o casa de 285 metri, intr-o zona marginasa a orasului, a carei valoare o estimeaza la circa 60.000 de euro, dar pe care o trece in declaratia de avere ca avand o valoare impozabila de 483.533 lei (adica dublu). "Am facut-o in regie proprie, am prins si o lege prin care am primit inapoi 150 de milioane de lei si, in plus, atat eu, cat si baiatul meu am dat o mana de ajutor la ridicarea casei. Daca ar fi sa o vand, nu as cere mai mult de 2,5 miliarde de lei pe ea.
Am apelat la o firma de constructii, insa materialele au fost cumparate