Premiul Nobel pentru economie a fost acordat în acest an americanului Paul Krugman, profesor de economie şi relaţii internaţionale la Universitatea Princeton şi autor de articole de opinie pentru publicaţia The New York Times. Cunoscut ca un critic lui George W. Bush, Krugman este renumit pentru teoriile sale în domeniul "noului comerţ" şi al crizelor valutare
Într-o carte publicată anul trecut, "Conştiinţa unui liberal", Krugman constată că diferenţele dintre veniturile americanilor bogaţi şi ale celor săraci s-au mărit în ultimii 20 de ani. În timp ce mulţi economişti pun acest fenomen pe seama evoluţiei tehnologice, Krugman consideră că ecartul este cauzat în special de politici guvernamentale precum aceea a administraţiei Bush.
Instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei, premiul Nobel pentru economie a fost decernat pentru prima oară în 1969.
Universitatea care are cei mai mulţi laureaţi este cea din Chicago, nouă dintre câştigătorii distincţiei fiind angajaţi ai acestei instituţii.
Adepţii Şcolii de la Chicago resping intervenţia statului în economie, considerând ineficientă introducerea de reglementări care limitează piaţa liberă.
„Cred că de această dată, criza financiară aduce o schimbare filosofică fundamentală. Ne-am dat seama că pieţele necontrolate pot duce la un dezastru”, declarase Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001, înainte de anunţarea câştigătorului din acest an.
În 1995, Nobelul pentru economie a fost redefinit ca premiu în domeniul ştiinţelor sociale, deschizându-se astfel către domenii noi, la un an după ce distinţia i-a fost oferită matematicianului John Forbes Nash. Cunoscut publicului larg pentru ecranizarea biografiei sale în filmul "A Beautiful Mind", Nash a câştigat premiul Nobel pentru cercetările din domeniul