Criza financiara globala absoarbe mai mult din bugetul federal american decat estimasera specialistii, impingand deficitul catre 2.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Programele de bailout puse in aplicare in cazul American International Group (AIG), Fannie Mae si Freddie Mac vor fi probabil mai costisitoare decat se anticipase initial. Statele americane apeleaza la sprijinul fiscal al Washingtonului. Banca centrala americana a anuntat ca va incepe sa achizitioneze efecte comerciale, creditele pe termen scurt folosite de companii in desfasurarea operatiunilor zilnice, ceea ce va spori si mai mult costurile. Iar analistii spun acum ca planul de salvare a bancilor in valoare de 700 mld. dolari aprobat recent de Congresul American va trebui probabil sa aiba o valoare mult mai mare.
"Am banuit dintotdeauna ca se vor cere bani mai multi pe parcurs daca acest lucru va fi necesar si se pare ca va fi necesar", a declarat Stan Collender, fost analist pentru comitetele de buget ale Camerei Reprezentantilor si Senatului. "In acest moment nu se intampla nimic cu efecte pozitive asupra bugetului."
Deficitul bugetar pe 2009 s-ar putea apropia de 2.000 de miliarde de dolari sau 12,5% din Produsul Intern Brut, mai mult de dublul recordului de 6% atins in 1983, conform lui David Greenlaw, economist-sef in cadrul Morgan Stanley. La inceputul lunii, analistii estimasera ca masurile ar putea impinge deficitul pana la 1.500 de miliarde de dolari.
Acest lucru inseamna imprumuturi mai mari contractate de Trezorerie, ceea ce va majora ratele dobanzii, spune Greenlaw.
Titlurile de trezorerie s-au aflat in scadere in ultimele zile chiar in conditiile scaderii actiunilor, semn ca investitorii se pregatesc pentru o crestere a imprumuturilor guvernamentale. Randamentele titlurilor pe zece ani au crescut pana la 3,82%, de la 3,45%.
Platile alocate de guv