PROBLEME DE SISTEM. Chirurgii se plâng că nu mai au cu cine face echipă pentru operaţii şi că îşi planifică greu intervenţiile chirurgicale. Sursa: Reuters
Spitalele din România se confruntă cu o lipsă acută de anestezişti, specialitate extrem de căutată în străinătate, în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Norvegia, SUA. Dacă în unităţile sanitare din Bucureşti mai rămân două trei-posturi neocupate, în cele din provincie există un anestezist pentru toate secţiile din unitatea sanitară.
Este cazul spitalelor judeţene din Tulcea, Feteşti, Slobozia, Curtea de Argeş, Giurgiu. Din această cauză, majoritatea cazurilor urgente ajung în cele din urmă în Capitală, în stare gravă, ori mor. Aşa s-a întâmplat cu un copil de la Iaşi, internat la Secţia de oncopediatrie a Spitalului „Sf. Maria“, care nu a mai putut fi operat fiindcă nu a existat un anestezist pentru el. „Este jale ce se întâmplă, pleacă medicii pe capete“, atrage atenţia dr. Ingrid Miron, şefa Secţiei de hemato-oncopediatrie „Sf. Maria“ din Iaşi.
Cei mai buni medici pleacă în străinătate
Principalele motive pentru care specialiştii anestezişti pleacă sunt lipsa dotărilor din spitale, salariile proaste, în comparaţie cu cele ale medicilor din alte ţări europene, volumul mare de muncă. „Există o criză de anestezişti în toată Europa, în special în ţările nordice. Este o specialitate grea, puţini o urmează, aşa că specialiştii români au unde să se ducă“, explică medicul anestezist Ovidiu Peneş, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Deşi lipsa anesteziştilor se simte în special în spitalele judeţene, totuşi şi echipele de medici chirurgi din Capitală se plâng de lipsa anesteziştilor şi spun că, uneori, cu greu îşi mai pot planifica unele intervenţii chirurgicale. „Cei mai buni pleacă să muncească în străinătate, şi nu neapărat pentru că vor să câştige