Un studiu realizat de medicii clujeni arată că majoritatea preşcolarilor au lipsă de calciu şi vitamina D, nu mănâncă suficiente fructe şi nici legume. Sursa: NorthFoto
Copiii preşcolari au o dietă săracă în fructe, legume şi lactate, arată un studiu realizat, în premieră, de medicii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţeganu“, din Cluj-Napoca. În schimb, preferă dulciurile şi mezelurile. Nici uleiurile sănătoase din peşte, măsline, nuci nu fac parte din alimentaţia micuţilor, acceptată fiind, mai degrabă, margarina.
Peste jumătate dintre micuţi au lipsă de fier
În aceste condiţii, s-a dovedit că 93% dintre copiii participanţi la studiu aveau carenţe de calciu, 40% prezentau deficit de fier, 99,7% nu aveau suficientă vitamina D. „Dacă înainte întâlneam mulţi copii subnutriţi, acum avem de-a face cu micuţi supraponderali, în urma hipernutriţiei la care sunt expuşi. Părinţii nu înţeleg că hrana cu multe calorii nu înseamnă şi o alimentaţie sănătoasă“, a comentat medicul Adrian Georgescu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, din Bucureşti.
În România, aproximativ 30% dintre copii sunt supraponderali ori obezi, procent încă scăzut, dacă îl comparăm cu cel din Marea Britanie, unde mai mult de jumătate dintre micuţi au greutatea peste limită. Potrivit medicilor, şi la noi, copiii tind să crească în greutate atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Până acum, gradul cel mai ridicat de copii cu dezvoltare dizarmonioasă s-a înregistrat în Bucureşti.
Mezelurile, preferate deoarece nu trebuie gătite
Potrivit studiului, doar 16% dintre copii primesc zilnic legume şi numai 18% au parte de fructe în fiecare zi. Nici la capitolul lactate rezultatele nu au fost mai bune: numai 27% primesc zilnic lapte, 10% iaurt şi 10% brânză. Întrebaţi fiind despre moti