După ce am aflat că puii sunt plini cu hormoni, conservele de ton sunt contaminate cu toxină botulinică, iar unele condimente conţin aflatoxină, un raport al UE provoacă îngrijorare: 49,5% din fructele, legumele şi cerealele produse în spaţiul european conţin pesticide. Sursa: Andreea TănaseSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Potrivit specialiştilor, producătorii din România nu-şi permit să folosească pesticide, fiindcă sunt prea costisitoare. Pieţele de la noi sunt însă invadate de produse de import.
Un raport al Uniunii Europene arată că jumătate din vegetale sunt contaminate cu substanţe toxice. Produsele româneşti sunt mai bune, dar prea puţine, spun specialiştii.
Aproape jumătate din fructele, legumele şi cerealele produse în ţările din Uniunea Europeană (UE) sunt contaminate cu pesticide, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii şi merele, arată un raport UE.
Specialiştii români spun însă că produsele româneşti sunt tratate mai puţin şi sunt mai sănătoase, însă piaţa de la noi este invadată de fructe şi legume de import. Medicii atrag atenţia că pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar şi sterilitate, cancer sau malformaţii la copii.
Bananele şi merele, în topul contaminării
„Prezenţa pesticidelor a fost identificată în 49,5% dintre fructele, legumele şi cerealele produse în UE în anul 2006. Per total, aproape 4,7% dintre fructele şi legumele analizate conţin pesticide în concentraţii care depăş esc limitele legale. Cerealele sunt din ce în ce mai contaminate: în anul 2006 nivelul este de 27,2%, în timp ce în 2005 nivelul era de 21%“, potrivit unui comunicat al Mişcării pentru Drepturile Generaţiilor Viitoare, un ONG din Franţa care prezintă în premieră un raport al UE, programat să apară săptămân