După anularea amprentărilor, Italia face un al doilea pas înapoi în problema ţiganilor. Miercuri s-a încheiat recensământul ţiganilor în capitala italiană. Aceştia nu vor mai fi expulzaţi, ci vor fi mutaţi în case cu apă şi curent electric. După luni de zile în care au trăit sub ameninţarea expulzării, a amprentării sau chiar a arestării, ţiganii din capitala italiană au primit o veste care le dă speranţe că situaţia lor se va rezolva paşnic. Prefectul Romei, Carlo Mosca, a anunţat miercuri anularea demolărilor de tabere.
În urmă cu o săptămână, acesta avertizase asupra faptului că la finalul recensământului mulţi dintre rromi vor fi expulzaţi. Acum, ei vor fi duşi în taberele autorizate unde vor beneficia de apă şi de curent electric. Din lipsă de spaţiu, alte aşezări, în prezent ilegale, vor fi curăţate şi dotate cu strictul necesar.
Proiectul anunţat de prefect aşteaptă doar aprobarea Guvernului şi, implicit, fondurile necesare. Din statistica recensământului reiese că, la Roma, ţiganii nu depăşesc cifra de 5.000 şi numai 700 dintre aceştia nu au niciun fel de act asupra lor.
Dacă în perioada recensământului mulţi dintre ţigani s-au ascuns, acum nu se mai tem să îşi desfăşoare viaţa cotidiană din tabere. Una dintre aşezările vizate pentru demolare din cauza condiţiilor igenice precare era „La Martora”, o tabără aflată într-un câmp spre ieşirea de est a Romei.
„Tot e mai bine decât în ţară“
În situaţia lui Paul Ioan Mircea (36 de ani) din Bocşa, judeţul Caraş Severin, sunt mai toţi ţiganii români din tabără. A plecat din România pentru că nu găsea un loc de muncă şi trăia cu familia din alocaţia copiilor. Chiar dacă nu are apă şi se încălzeşte la butelie, Mircea, mecanic auto, spune că e mai bine în Italia. Cu banii pe care îi câştigă şi-a construit o casă la Bocşa pentru soţie şi cei trei copi