Daca guvernul american va merge mai departe cu planul de preluare de participatii in cadrul bancilor americane, acesta va fi un pas exceptional, insa nu unul fara precedent, scrie International Herald Tribune.
Statele Unite au o cultura care celebreaza capitalismul de tip laissez-faire ca ideal economic, insa practica este cateodata diferita. In ultimul secol, guvernul american a nationalizat companii feroviare, mine si otelarii si a preluat chiar un pachet majoritar in cadrul bancilor cand acest lucru a fost considerat a fi in interesul national.
Ceea ce a preluat statul s-a intors in mod tipic in maini private dupa putin timp.
Specialistii spun ca actiunile prin care Washingtonul preia participatii in cadrul bancilor americane in prezent, asemeni interventiilor guvernamentale din trecut, ar fi un pas promitator in rezolvarea unei urgente economice. Planul cantarit de Trezorerie, spun acestia, ar putea furniza bancilor capital de care acestea au mare nevoie si ar putea contribui la restaurarea increderii pe pietele financiare. In Europa, guvernele au anuntat initiative similare.
In alte tari, programele guvernamentale de investitii in banci sunt denumite in mod curent programe de nationalizare. Acest lucru este insa putin probabil sa se intample in America, unde nationalizarea este un cuvant de evitat, avand in vedere aversiunea ideologica fata de tot ceea ce face aluzie la socialism.
"Anuntarea acestui plan este logica, insa nu poti vorbi de nationalizare aici", a declarat Simon Johnson, economist in cadrul Sloan School of Management din cadrul Massachusetts Institute of Technology.
Pe timp de razboi si in cazuri de urgenta nationala, Washingtonul nu a ezitat. In 1917, guvernul a preluat caile feroviare pentru a se asigura de buna circulatie a bunurilor, a armamentului si a trupelor in interesul apararii nationale in timpul primul