- Europenii replanteaza cu vita-de-vie vechile podgorii de pe malurile Muresului.
Drumul vinului, sau renasterea Podgoriei Aradului este un proiect pe care autoritatile locale aradene l-au tot amanat. Unii, din orgoliu ca initiativa apartinea reprezentantului altui partid, altii, pe motiv ca Aradul are nevoie de drumuri asfaltate, nu de drumuri pentru alcool au reusit sa intarzie proiectul care ar fi dus la dezvoltarea zonei. Drumul Vinului va exista totusi, dar va fi construit pe bani europeni. Pana vor sosi sumele necesare, europenii au venit in Podgoria Aradului, au cumparat vie si au trecut la replantari.
Consiliul Judetean Arad intentioneaza sa refaca drumul vinului dupa aproape 18 ani, pe bani europeni. Documentatia va fi depusa pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 2 – "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale".
Astfel, pana vor sosi banii europeni, in prima etapa este prevazuta modernizarea a 19 kilometri de drum, reabilitarea a patru poduri peste vai si amenajarea a 67 de intersectii, lucrari care costa doua milioane de euro, bani pe care ii va aloca Consiliul Judetean.
Drumul Vinului ar pune in valoare Podgoria Aradului. Aici este cultivata vita de vie, conform unor documente istorice, din secolele IV-lea i. Hr. Aradenii au obtinut vinuri foarte bune si au cucerit zeci de medalii la concursurile internationale. Vinul de Minis a fost exportat pentru prima oara in 1745, in intreg Imperiul Austro-Ungar si in alte tari ale Europei. Dupa Revolutia de la 1848, vinurile de la Minis si Maderat au ajuns in toata Europa. Unele surse afirma ca, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, exporturile au ajuns pana in Brazilia, Australia, SUA.
DECLIN
Dupa Revolutia din 1989, au urmat cativa ani de declin pentru viticultura aradeana. Multe vii imbatra