2008 este un an negru pentru industria conservelor. Condiţiile climatice nefavorabile au compromis producţiile de fasole şi de roşii. Lipsa materiei prime şi preţul gazelor duc la scumpirea conservelor. Conservele autohtone de legume vor trece, până la sfârşitul anului, printr-un nou val de scumpiri, cauzat de lipsa acută a materiei prime. Specialiştii avertizează că preţurile vor fi majorate în două tranşe. La sfârşitul lunii septembrie, conservele au ieşit din fabrici cu 8% mai scumpe, iar în luna decembrie, comercianţii anunţă a doua majorare de preţ, cu alte zece procente. „Toate fabricile lucrează sub capacitate. Chiar şi aşa, se fac eforturi deosebit de mari pentru a face faţă acestei crize determinate de lipsa acută de materie primă, creşterile mari de preţuri la gaz, la ambalaje şi la manoperă, unde ne lovim de lipsa forţei de muncă. Practic, suntem forţaţi să mai scumpim producţia de conserve cu cel puţin 10% până la sfârşitul anului“, a declarat Aurel Tănase, preşedintele patronatului din industria conservelor de legume şi fructe - Romconserv. Potrivit acestuia, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul conservelor a crescut cu circa 12% în primul trimestru, în condiţiile în care costurile cu materia primă au sărit cu 20-30% faţă de 2007.
Importul de fasole păstăi este costisitor „Anul acesta, temperaturile ridicate au afectat mult producţia de fasole păstăi, al cărei preţ, în pieţe, se ridică la 5 lei/kg. Spre comparaţie, anul trecut, acest produs pleca din fermă undeva între 0,7 lei şi 1 leu/kg. În 2008, producţia va fi foarte redusă, undeva la maximum 20% din capacitate“, a explicat preşedintele Romconserv. Nici importul de fasole păstăi nu este o soluţie pentru fabrici, deoarece preţul e de aproximativ la 2,5 lei. „În plus, materiile prime cu care lucrăm sunt perisabile. Am încercat să importăm fasole păstăi, dar, pentru a ajun