Respectarea zonelor cu restricţii, campaniile din şcoli, dar şi încurajarea sportului s-au dovedit măsurile cele mai eficiente contra tutunului. Sursa: Reuters
România este pe locul doi în Europa ca număr de fumători. Cu toate acestea, măsurile de prevenţie iniţiate de Ministerul Sănătăţii sunt puţine la număr, iar strategiile de limitare a fenomenului mizează, deocamdată, pe interdicţii, nu şi pe încurajări, sunt de părere specialiş tii în politici de sănătate publică.
Înfiinţarea şi respectarea zonelor unde fumatul este interzis, creşterea de până la şapte ori a preţurilor ţigărilor şi campaniile care conving tinerii că fumatul este nociv sunt cele mai bune strategii pe care state din UE, şi nu numai, s-au bazat pentru a-i face pe oameni să renunţe la ţigări.
Mişcarea, alternativă sănătoasă la fumat
Oamenii nu pot fi convinşi să se lase de fumat doar prin strategii prohibitive, sunt de părere specialiştii în politici de sănătate. Creşterea preţului la ţigări, interzicerea fumatului în spaţiile publice, aplicarea „pictogramelor sperietoare“ pe pachetele de ţigări şi interzicerea reclamelor la radio, la televizor şi prin afişe sunt măsuri care pot limita fumatul, însă ar trebui susţinute şi de strategii de încurajare. În Marea Britanie, de exemplu, autorităţile au mărit numărul pistelor pentru biciclete, au amenajat terenuri de tenis, fotbal, bazine de înot, astfel încât să le creeze „dependenţilor“ alternative sănătoase la fumat. În plus, medicii de familie primesc bonusuri dacă îşi conving pacienţii să renunţe la viciu.
Campaniile româneşti au „hibe“
Specialiştii în tratarea dependenţelor sunt de părere că în România s-au făcut paşi mult prea mici pentru scăderea numă rului de fumători.
Campania iniţiată recent de Ministerul Sănătăţii, „Fumatul este singura ta plăcere?“, prezin