Aflat la Târgul de la Frankfurt, unde i-au fost lansate şase volume din prima sa serie de autor în România, scriitorul vorbeşte despre proiectele aflate în lucru. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Norman Manea îşi regăseşte, la 72 de ani, locul în bibliotecile românilor, datorită seriei de autor pe care i-o dedică editura Polirom. Într-un interviu, realizat la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, unde s-a numărat printre invitaţii speciali, Norman Manea a pomenit două „cazuri“ care preocupă opinia publică: Ioan Petru Culianu, despre care va scrie mai multe în cartea la care tocmai lucrează, şi Milan Kundera, scriitorul pe care îl apreciază pentru verticalitatea sa şi care-i aduce aminte de propriul destin marcat de exil.
Regimul fascist din România celui de-al doilea Război Mondial l-a obligat să părăsească Bucovina natală, deportat cu familia în Transnistria, regimul comunist l-a constrâns să părăsească din nou ţara, la 50 de ani, după ce i-a fost anulat premiul Uniunii Scriitorilor din 1979, iar presa vremii a demarat o campanie antisemită de denigrare a sa. Distanţa s-a mărit după 1990, când Manea a atras „furia“ lumii culturale din România publicând o recenzie critică la memoriile lui Mircea Eliade.
Manea, care traieşte în Statele Unite cu statutul de „Writer in Residence“, este apreciat ca unul dintre cei mai importanţi prozatori ai literaturii contemporane şi un candidat credibil pentru premiul Nobel. Opera sa, recompensată cu premii importante, precum „Medicis Etranger“ în Franta sau „Nonino“, în Italia, a fost tradusă în aproape 20 de limbi în întreaga lume, iar el este membru al Academiei Artelor din Berlin, membru al American PEN Center şi Doctor Honoris Causa al Universitatilor Cluj şi Bucureşti.
EVZ: Prima dvs serie de autor într-o Românie care v-a ignorat aproape 20 de ani...
Norman Manea: E o s