Mulţi copii depistaţi cu virusul HIV în anii ’90 au ajuns acum la facultate şi lucrează, datorită tratamentelor moderne pe care le urmează. Sursa: Arhivă EVZ
În România, pacienţii diagnosticaţi cu HIV-SIDA au rata cea mai mare de supravieţuire din Europa Centrală şi de Est. Mai mult de jumătate dintre pacienţii depistaţi în anii ’90 cu acest virus sunt acum în viaţă şi datorită accesului la schemele moderne de tratament, în condiţiile în care în anii ’90 speranţa de viaţă era de doar trei luni.
Datorită noilor tratamente intrate pe piaţă, boala nu mai înseamnă o condamnare la moarte, ci o afecţiune cronică în care cantitatea de virus din sânge se poate reduce până la un nivel nedetectabil.
Cinci-şase decese pe săptămână, acum opt ani
„În anii 2000 se murea încă pe capete, erau cinci-şase decese pe săptă- mână, abia apăruse tratamentul cu antiretrovirale, iar organizaţiile noastre mai mult asigurau ajutor de înmormântare“, povesteşte Iulian Petre, directorul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, pe site-ul UNOPA.
Medicii români spun că cea mai mare provocare rămâne tratarea pacienţilor care nu mai răspund la tratamente, întrucât virsul îşi schimbă tot timpul forma, iar bolnavii devin rezistenţi la terapiile mai vechi cu medicamente antiretrovirale. „Avem de-a face cu un virus «parşiv», de aceea suntem puşi în dificultatea de a găsi tot timpul noi scheme de tratament“, a precizat profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală, care a participat, ieri, la lansarea pe piaţă a unei noi molecule anti-HIV. Este vorba despre Maraviroc, un produs dezvoltat de compania Pfizer, care a fost introdus şi în România, după ce a fost aprobat în SUA şi în alte ţări din UE.
Medicamentul are în spate 10 ani de cercetare, iar la