Educatia va dispune din 2009 de 34,6 miliarde de lei (aproape 10 mld. euro), potrivit proiectului legii bugetului, adica dublu fata de 2005. Este sistemul de educatie mai performant dupa infuzia de bani? Nici vorba, spune Cristian Parvan, presedintele executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Rezultatele se vor vedea in timp, nu dupa un an, doi de investitii, afirma la randul sau ministrul educatiei Anton Anton.
"Sistemul de invatamant performeaza in functie de performantele absolventilor si de procentul lor de angajare dupa finalizarea studiilor", spune ministrul educatiei. El arata ca banii in plus pe care i-a primit ministerul in ultima perioada au mers la investitii si reabilitarea scolilor, iar situatia se imbunatateste. "In Timis de exemplu, doar 3% dintre elevi invata in unitati care nu au avizul sanitar de functionare. De doi ani de zile facem investitii in cladiri, in dotari", spune ministrul.
"Degeaba bagi bani intr-un sistem, daca nu aduci oamenilor specialisti care sa explice cum functioneaza", afirma la randul sau Cristian Parvan, care arata ca programe precum "Societatea Informationala" al guvernului sunt inutile. "Seamana cu achizitia unui Rolls-Royce in beneficiul unui catun, unde oamenii pot transforma limuzina in clocitoare. Asa si cu acest program: trebuie sa le angajezi oamenilor specialisti in IT, care sa le explice cum functioneaza un computer", sustine Parvan.
"E foarte bine ca procentul din PIB acordat Educatiei este de 6%, este foarte bine ca se da 0,8% din PIB pentru cercetare, dar deocamdata doar investim intr-un sistem care a ramas neschimbat si care nu are cum sa aiba efecte benefice", spune Cristian Parvan. Pentru ca educatia sa devina performanta, spune reprezentantul AOAR, banii educatiei trebuie sa mearga catre proiecte, iar programa scolara va trebui schimbata astfel incat elevii sa beneficie