Faptele unui britanic care a salvat vieţile a sute de copii evrei în timpul celui de-al doilea război mondial au fost comemorate de regina Elisabeta a Marii Britanii, în timpul unei vizite oficiale în Slovacia. Sursa: mackinac.org
În 1938, când Cehoslovacia se afla deja sub ocupaţie, agentul de bursă Nicholas Winton se pregătea de o vacanţă în Elveţia. Winton avea să renunţe la excursia la ski, după ce a primit un mesaj de la un prieten: "Anulează vacanţa. Am nevoie de tine în Praga".
Winton, creştin britanic cu origini evreieşti, avea 29 de ani când a hotărât să ajute copiii evrei din Cehoslovacia. A convins autorităţile britanice să accepte minorii evrei şi a pus la dispoziţia copiilor evrei din Cehoslovacia trenuri cu destinaţia Londra. În intervalul martie-septembrie 1939, 669 de copii au fost salvaţi din mâinile naziştilor.
Cu ocazia ceremoniei, organizată la un castel de lângă Bratislava, Winton, distins cu titlul de Sir în 2002, şi-a amintit şi de copii pe care a eşuat să îi salveze. La 1 septembrie 1939, un tren cu 250 de copii a fost oprit, după ce graniţele Cehoslovaciei au fost închise. Puţini dintre aceşti copii au supravieţuit.
La eveniment au fost prezenţi şi câţiva dintre cei salvaţi de Winton, ajuns la vârsta de 99 de ani. "Este minunat să îi reîntâlnesc pe copii", a spus britanicul, deşi cei de lânga el aveau peste 75 de ani. Cei aproape 700 de copii salvaţi de britanic au fost numiţi generic "copiii lui Winton".