Tendinţele acestui sezon, impuse de designerii din toată lumea în colecţiile prezentate la Paris şi Milano, aduc blana în prim plan. Vesta de blană şi boleroul cu mâneca trei sferturi sunt vedetele noului sezon toamnă-iarnă. Ele pot fi din blană naturală sau ecologică, important este să aibă cusăturile “la modă”. Designerii propun blana de vulpe, nurcă, ţap, vizon, oaie sau capră de Mongolia. Nu sunt de evitat nici blănurile mai preţioase, precum chinchila, samurul sau lynxul, pentru doamnele care îşi permit să cheltuiască câteva zeci de mii de euro. “Acestea au o piaţă mai restrânsă pe plan mondial, fiind mult mai scumpe şi mai delicate decât vizonul”, explică Daniel Mărgărit, directorul Casei de blănuri MG.
“Nu este neapărat necesar să achiziţionezi un articol atât de extravagant, poţi folosi doar accente sau detalii din blana veritabilă sau artificială, în funcţie de buget şi de convingerile privind exploatarea animalelor”, te sfătuieşte designerul Mirela Diaconu.
“Tendinţa propusă de designeri de a purta blană la orice vârstă, la orice oră şi la orice eveniment, fie ea sub formă de guler, manşete, cape, pălării, genţi, fuste sau veste, a fost îmbrăţişată cu viteză şi ardoare de femei, semn că aceasta este un simbol al luxului”, continuă Diaconu.
Din cauza intensificării protestelor unor organizaţii care militează pentru drepturile animalelor, precum PETA sau Vier Pfoten, din ce în ce mai mulţi designeri au renunţat la a mai folosi blană naturală în colecţiile lor. În plus, chiar şi companiile producătoare de accesorii şi-au reorientat producţia, apelând uneori la resturi de piele sau de blană provenite din industria mobilei, pe care apoi le transformă în genţi, pantofi sau mănuşi.
Merită o blană zeci de mii de euro?
La începuturile omenirii, animalele sălbatice erau vânate pentru carne şi bla