Agricultura, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei americane in ultimii ani, isi pierde rapid avantul.
Partea central-vestica a Statelor Unite se confrunta cu scaderi dramatice ale preturilor la cereale, si cu costuri de productie incredibil de mari. Pretul porumbului a coborat de la 7,54 dolari pentru un busel (0,77 lei/kg la cursul de 2,8 lei/$) la inceputul lunii iulie in statul Iowa la 3,81 dolari pentru un busel la jumatatea lunii octombrie. Agricultorii afla de la furnizori ca preturile semintelor si ale ingrasamintelor ar putea creste cu mai mult de 40% fiecare pana primavara viitoare, cand sunt planificate noile insamantari, scrie Wall Street Journal.
Unii fermieri amana achizitionarea de echipamente si pun in balanta daca sa planteze sau nu mai putin din ceea ce s-au dovedit a fi recolte foarte scumpe. Pretul actiunilor companiilor din sectorul primar listate la bursa au scazut puternic: actiunile Bunge, companie ce vinde ingrasaminte fermierilor si proceseaza seminte de soia, au scazut cu 67% din luna iunie pana in prezent, in timp ce Archer-Daniels-Midland, companie ce proceseaza si exporta cereale, are actiuni ale caror preturi nu mai reprezinta decat 60% din valoarea record inregistrata in urma cu doar un an.
Multi fermieri din partea central-vestica a tarii sunt ingrijorati ca o combinatie de preturi scazute la cereale cu costuri ridicate de productie ar putea afecta dramatic viitorul lor pana la sfarsitul anului viitor, aceasta fiind una dintre cele mai dificile perioade din istoria americana a fermelor. Anul acesta, Departamentul American pentru Agricultura prevede ca profitul net al fermelor din Statele Unite va atinge 95,7 mld. dolari, cu 10,3% in crestere fata de anul trecut cand inregistra 86,8 mld. dolari si aproape dublu fata de valoarea atinsa in urma cu doi ani - 58 mld. dolari.
Acum, fermierii se