După ce Legea pentru majorarea salarială cu 50% a veniturilor cadrelor didactice a fost promulgată, bugetarii din toate domeniile şi-au dat seama că pot profita de momentul preelectoral.
Aşa încât a început să plouă cu cereri şi proteste pentru o remuneraţie mărită cu acelaşi procent.
Guvernanţii au chemat la întâlnire toate sindicatele, iar discuţiile par să ducă doar la greve şi proteste. Sindicaliştii nu vor să lase de la ei, guvernul n-are de unde să le dea ce vor. Astăzi, la Palatul Victoria, va avea loc o nouă serie de discuţii între executiv şi liderii sindicali. Pretenţiile salariale ale bugetarilor sunt similare cu avantajele pe care le-au primit, prin promulgarea Legii salariilor, profesorii: lefuri cu 50% mai mari.
După întâlniri repetate cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, grevă japoneză şi ameninţări cu greva generală pe 13 noiembrie, funcţionarii publici şi angajaţii din administraţia publică cer de la stat majorări salariale cu 50%, la fel ca profesorii, pentru a evita astfel „grave inechităţi sociale“, după cum cataloga, vineri, diferenţele salariale şi de statut Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.
Răbdare şi bani de la buget
Nici doctorii şi personalul angajat în sistemul sanitar nu renunţă la cereri, indiferent de cât de adânc ar trebui guvernul să bage mâna în buget.
După întâlnirea de joi cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolă escu, sindicaliştii din sănătate aşteaptă o propunere de pachet salarial până săptămâna viitoare, pe 4 noiembrie. Ei au cerut salarii mai mari cu 50-60% şi ameninţă cu grevă generală dacă nu vor primi ceea ce vor.
Aşadar, la discuţiile de astăzi de la Palatul Victoria, guvernul va trebui să se înarmeze cu răbdare şi argumente infailibile, pentru a evita blocarea sistemului sanitar sa