Guvernul a amanat pana in luna aprilie 2009 printr-o ordonanta de urgenta majorarea salariilor profesorilor cu 50%, la cateva ore dupa ce FMI, fara o legatura aparenta cu decizia ce urma sa fie luata, ceruse reanalizarea legii de crestere a salariilor, iar presedintele Traian Basescu calificase o eventuala masura de tipul celei adoptate ieri de Executiv drept "nedemocratica". Nu este clar daca Guvernul a prevazut fondurile necesare aplicarii legii de la 1 aprilie 2009 in bugetul adoptat ieri in sedinta.
Sindicatele au acuzat decizia Guvernului si au amenintat ca vor intra in greva. "Este incredibil ce a facut Guvernul, niciunde in lume nu s-a mai intamplat asa ceva, ca un Guvern sa amane sau sa nu aplice o lege prin ordonanta de urgenta. Este o bataie de joc mare fata de invatamant", a declarat, citat de Mediafax, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu. Practic, Guvernul a intors decizia de majorare a salariilor in Parlament. Legislativul ar urma sa se reuneasca, dupa cum anuntase anterior atat PD-L, cat si PSD, sa discute in regim de urgenta ordonanta Guvernului.
Insa atat PD-L, cat si PSD au spus ca vor respinge un astfel de act normativ, social-democratii afirmand doar ca ar fi dispusi sa "etapizeze" majorarea salariilor pentru cadrele didactice universitare cu salarii mari. Asadar, Parlamentul poate aproba sau respinge ordonanta. Daca ordonanta este respinsa, asa cum ameninta social-democratii si democrat-liberalii, inseamna ca legea de majorare a salariilor, a carei publicare in Monitorul Oficial era asteptata aseara, intra in vigoare de la 1 octombrie. Teoretic, Guvernul poate emite o alta ordonanta de blocare a majorarilor salariale, insa nu este deloc limpede cum se vor petrece lucrurile in continuare.
Guvernul nu a amanat si majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca, asa cum amenintase anterior.
Cu cateva or