Va reveni fotbalul pe pământ? Adio salarii de zeci de milioane euro? Adio strălucire, adio 15 camere care să filmeze un meci, adio fotbal-industrie?
Bun venit şomaj, sinucideri, dureri de cap, strâns de curea. Patronii echipelor de fotbal au gânduri sumbre: „Nimeni nu va mai arunca bani în cluburi de fotbal. Deocamdată suntem blocaţi, toţi avem proiecte pe care le ţinem pe loc şi nu mai producem bani. Până când? Nu se ştie!“, spune unul dintre cei care au tot adus bani de acasă pentru fotbal. Şi o spune cu regret. Nu vor mai exista despoţi luminaţi pe la echipe. Organigramele vor deveni mai stufoase, pentru că nimeni nu va mai vrea să suporte singur toate cheltuielile. Nu va mai exista „După mine potopul“. Suporterii nu vor mai fi „nişte golani care s-au lins pe bot de bilete de meci şi bilete de avion“. Suporterii s-ar putea să conteze mai mult, de acum înainte. Fotbalul se întoarce la ei.
Cum îi găseşte?
Dinamo joacă de data asta cu casa închisă, pentru că e meci cu Steaua. Pentru că suporterii au văzut şi Manchester, şi Lazio. Şi, în consecinţă, nu mai au chef de Gaz Metan Mediaş şi de CS Otopeni. Suporterii nu mai vor fotbal. Vor fotbal de lux. Vor strălucire, 15 camere de filmat, vor să stea în stadioane cu căldură în scaune. Suporterul s-a dedulcit la confort pentru care e dispus să plătească bine. Iar lucrurile merg în sens invers.
Întrebarea pe care ar trebui să şi-o pună orice plătitor de bilet: merg la stadion ca Fănuş Neagu, să văd nişte băieţi care se bat pentru o minge, sau merg ca să aud imnul Ligii Campionilor, şi el, ca şi fotbalul de pe teren, un remix al unei capodopere clasice?
De când cu criza financiară, germanii beau mai multă bere în fiecare noapte. Un refugiu. Pentru noi, ar fi stadionul unde 45 de ani ne-am strigat frustrările. Poate că stadionul va deveni din nou l