Europa de Vest a ajuns să depindă de fostele state comuniste din estul continentului, pentru a trece de criza care se extinde în sectoarele economiei reale.
Fostele state comuniste din răsăritul Europei, împreună cu Rusia, China, India şi Brazilia sunt pieţe în curs de dezvoltare, iar cele 15 state din zona euro sunt acum dependente de pofta de consum din aceste state, deoarece exportă peste 30% din produsele sale în această zonă, dublu faţă de cât exportă în SUA. În acelaşi timp, înjumătăţirea preţurilor la petrol pe bursele internaţionale din iulie până acum încetineşte cererea şi din Orientul Mijlociu, potrivit Bloomberg. Conform sursei citate, vulnerabilitatea Europei faţă de o încetinire în aceste state care au consum în creştere este reflexia modului în care statele zonei euro au beneficiat de creşterea în cauză. Exporturile către acestea au fost echivalentul a 6% din produsul intern brut al Europei în 2006, faţă de 4,5% în 2005 sau mai puţin de 4% către SUA, spune Juergen Michels, economist al Citigroup. Cele 12 state care au aderat la Uniunea Europeană din 2004 acontează 15,3% din cererea externă a ţărilor din zona euro, mai mult cu o treime faţă de începutul decadei, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE). Spre comparaţie, cererea către SUA şi Marea Britanie a scăzut cu 4 puncte procentuale, până la 11,9% şi respectiv 14,5%.
Este vital, astfel, pentru statele occidentale ca acelea din Est să treacă prin criză cât mai neafectate, pentru că astfel consumul rămâne mare, iar propriile companii o vor duce mai bine. Ieri, premierul Ungariei a făcut un anunţ sumbru pe blogul său. Ideea este: pofta-n cui majorări salariale, important este să facem faţă crizei care ne va lovi pe toţi. "Estul Europei devine un risc-cheie foarte rapid pentru zona euro", spune la rândul său Stephane Deo, analist- şef al UBS.
Cele mai ameninţate sunt German