Corespondenta din Sofia
Dacă se vor confirma prognozele privind reducerea drastică a investiţiilor străine, guvernul Stanişev va "turna" 1,1 miliarde leva (peste 550 de milioane de euro) în mai multe proiecte, 400 de milioane provenind din rezerva fiscală, iar 700 din excedentul bugetar. Împreună cu celelalte măsuri anticriză, suma, prevăzută în proiectul de buget pentru 2009, ajunge la 6,7 miliarde leva (3,4 miliarde euro).
Sectorul construcţiilor va primi 400 de milioane de leva. Opoziţia, însă, critică intenţiile guvernului de a folosi bani publici în scopul salvării unor companii private în dificultate.
Ca un răspuns la criză, investiţiile centralizate vor creşte cu 900 demilioane până la 5,2 miliarde leva. Alte 500 de milioane vor fi injectate în Banca bulgară de dezvoltare care creditează firmele mici şi mijlocii. Va fi creat un fond special în sprijinul proiectelor europene la nivel local. Vor fi majorate garanţiile de stat pentru exportatori.
Primăriile vor primi integral subvenţiile de stat numai dacă vor răspunde unor criterii de eficienţă.
Guvernul va investi în crearea de parcuri industriale printr-o nouă companie de stat. 1,2 miliarde leva vor intra în CAE Belene şi 360 de milioane în modernizarea căilor ferate.
În ciuda problemelor mari în relaţiile cu Uniunea Europeană, guvernul aşteaptă de la Bruxelles, în 2009, 1,3 miliarde leva, sumă la care se va putea adăuga un alt milliard din programele (blocate acum) ISPA, SAPARD şi PHARE. Bulgaria va contribui cu 932 de milioane la bugetul Uniunii.
Corespondenta din Sofia
Dacă se vor confirma prognozele privind reducerea drastică a investiţiilor străine, guvernul Stanişev va "turna" 1,1 miliarde leva (peste 550 de milioane de euro) în mai multe proiecte, 400 de milioane provenind din rezerva fiscală, iar 700 din exced