Aproximativ 2.000 de muncitori, potrivit sindicatelor, ai celui mai mare combinat metalurgic din Bulgaria, Kremikovţi, au protestat ieri în centrul Sofiei împotriva închiderii inevitabile a acestui complex declarat în august falimentar.
Statul, în calitate de cel mai mare creditor, trebuie să intervină imediat. Nemulţumirea muncitorilor riscă să devină de necontrolat”, a declarat, citat de AFP, liderul sindicatului de stânga KNSB, Vassil Ianacikov.
Protestatarii de la combinatul siderurgic Kremikovţi de lângă Sofia au cerut guvernului aproximativ 40 de milioane de leva (20 de milioane de euro) pentru cumpărarea de materii prime care ar permite evitarea închiderii complexului. Cei peste 6.000 de oţelari avertizează că vor recurge şi la acţiuni de nesupunere civică. Ei cer naţionalizarea combinatului după modelul aplicat în Occident pentru salvarea unor instituţii financiare în dificultate.
DIFICULTĂŢI
Ca urmare a lipsei de comenzi, respectiv de materii prime şi de resurse energetice, combinatul Kremikovţi a recurs la oprirea treptată a unor instalaţii printre care furnalele 1 şi 3 şi uzina cocsochimică. Măsura se impune pentru a fi evitate avarii de proporţii care pot afecta mediul în zona capitalei bulgare. Cu mare greutate, au fost asigurate cantităţile minime de minereu de fier şi cărbune necesare pentru oprirea instalaţiilor. Datoriile combinatului către buget şi câteva companii de stat se cifrează la mai multe sute de milioane de euro.
PRESIUNI
Totodată, au crescut şi presiunile din partea unor organizaţii ecologiste şi a primăriei capitalei pentru închiderea instalaţiilor poluante. Arhitectul general al Sofiei a şi lansat un plan care prevede ca maşinile şi instalaţiile vechi de peste 40 de ani să fie folosite pentru fabricarea de oţel. În acest mod, Kremikovţi se va “autodevora”, menţinând n