Dobânda de politică monetară rămâne neschimbată pentru încă cel puţin două luni. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, în şedinţa de ieri, să menţină dobânda la nivelul actual de 10,25%.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,3% în septembrie, faţă de 8,02% în august, după ce a atins un vârf de 9,04% în iulie.
Tot în şedinţa de ieri, oficialii Băncii Naţionale au hotărât să reducă rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% din valoarea depozitelor constituite la bănci în moneda naţională, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, a informat BNR prin intermediul unui comunicat de presă.
De asemenea, conducerea BNR a mai decis să menţină rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale băncilor la nivelul actual de 40% din resursele în valută atrase de instituţiile de credit.
Majorarea salariilor pune presiune pe inflaţie
„Această decizie vizează în principal îmbunătăţirea gestiunii lichidităţii de pe piaţa monetară interbancară, inclusiv în condiţiile amplificării turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională, în scopul asigură rii unei finanţări sustenabile a economiei. BNR va continua gestionarea lichidităţii în vederea asigurării unei funcţionări adecvate a pieţei interbancare“, se arată în comunicatul BNR.
În cadrul şedinţei, oficialii băncii centrale au analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Potrivit documentului, ritmul creşterii salariilor a continuat să fie mai mare decât avansul productivităţii muncii. Cel mai mare risc în privinţa inflaţiei îl constituie politica de venituri şi majorarea cheltuielilor bugetare, „în condiţiile unui grad sporit de incertitudine referitoare la efectele crizei financiare globale“, spune BNR. În acest context, instituţia cere un sprijin puternic di