Pentru majoritatea turiştilor veniţi în Iran, principala atracţie este “joaca de-a Islamul”. Privaţiunile la care se supun constituie cea mai povestită întâmplare din viaţă. O incursiune într-o lume tabu, în care, uimitor, femeile au farmecul lor! Cu siguranţă că numeroase sunt locurile ce merită vizitate în Iran. Începând cu ruinele vestiteiPersepolois, capitala vechiului imperiu persan din timpul lui Darius şi trecând apoi prin Shiraz (oraşul culturii persane), Espahan (capitala covoarelor lucrate în milioane de noduri din cea mai fină mătase), Ţinutul Yazd (unde se găseşte singurul oraş din lume construit aproape în totalitate din lut, precum şi unicul cimitir al cultului zoroastrian) şi terminând în Teheran (capitala şi cel mai important oraş al Iranului), găseşti la tot pasul obiective de vizitat, unul mai interesant şi plin de semnificaţii decât celălalt. Cu toate acestea, atracţia principală pentru care tot mai mulţi turişti occidentali şi americani par a fi luat cu asalt Iranul în ultimul an este comportamentul Islamic. Mai precis rigorile şi restricţiile impuse de acesta în comportament şi vestimentaţie.
Se ştie că în Iran Constituţia se bazează pe Coran. De aici şi privaţiunile religioase specifice. Femeile trebuie să poarte dacă nu neapărat celebrul “chador” (veşmântul de culoare neagră care acoperă aproape în totalitate corpul, lăsând la vedere doar o parte din faţă şi ochii), atunci cel puţin capul acoperit cu basmaua regulamentară, “rusari”.
Pentru turişti, antrenamentul începe încă din avion, indiferent de compania de zbor aleasă, odată cu apropierea de Teheran. Femeile învaţă de la stewardese cum să-şi ţină capul acoperit iar bărbaţii îşi fac pentru ultima dată“plinul” cu bere sau cu alte băuturispirtoase, ştiut fiind că în Iran consumul de alcool este cu desăvârşire interzis. Desigur, nu este voie să se mănânce nici carne de porc,