Ediţia on-line a cotidianului israelian Haaretz găzduieşte opinia virulentă a unui istoric, Cellu Rozenberg, care acuză România de sentimente anti-evreieşti puternic înrădacinate în cultura naţională.
Deranjat de remarca preşedintelui Traian Băsescu, care declarase la întoarcerea din Siria că aceasta se învecinează cu Palestina, istoricul, a cărui familie a fost ucisă în pogromul de la Iaşi din iunie 1941, inventariază parcursul anti-semitismului românesc. El sugerează încă din start puternice rădăcini ale acestei atitudini într-o « ţară al cărei pământ este îmbibat de sânge evreiesc ».
Amintind şi recenta profanare a unor morminte evreieşti din Bucureşti, autorul articolului din Haaretz acuză România de « loialităţi hitleriste », remarcând tăcerea care s-a aşternut peste memoria exterminării unei comunităţi ce număra aproape un milion de evrei în perioada interbelică.
Notând că, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, opera sistematică de eliminare şi deportare a evreilor din România părea încheiată, Cellu Rozenberg aduce în discuţie şi politica regimului comunist de « comercializare » a supravieţuitorilor Holocaustului : « Dictatura a întreţinut un comerţ înfloritor cu evreii, solicitând mii de dolari pentru fiecare în parte la ‘eliberare’ ».
După ce descrie episodul pogromului din 1941, Cellu Rozenberg îşi continuă tirul verbal : « Discursul preşedintelui Traian Băsescu la conferinţa de presă ţinută după întoarcerea din Siria ne-a reamintit că mai există o Românie în afara de cea a pastramei şi-a vinului – România anti-semitismului. Pentru Băsescu, Siria se învecinează cu Iraq, Liban şi Palestina. Faptul că preşedintele român nu este o persoană educată este deja un lucru comun, dar te-ai fi aşteptat ca un fost căpitan de vas să ştie puţină geografie şi istorie. Să-i fi scăpat lui Traian Băsescu că nu exi