Mai mulţi copii din Buzău şi Gorj au ajuns la spital după ce au băut laptele primit la şcoală. Sursa: Sorin Antonescu
Programul guvernamental „Lapte şi corn“ face tot mai multe victime în şcoli din cauză că, de cele mai multe ori, produsele nu sunt ţinute în frigidere sau sunt transportate în condiţii improprii. Vineri, şase copii, elevi în clasa a V-a, au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Buzău cu toxiinfecţie alimentară după ce au băut la şcoală lapte oferit gratuit. Ei s-au plâns de dureri de burtă, greaţă şi ameţeli. Inspectorii sanitari au recoltat probe din laptele distribuit, care urmează să fie analizate. Reprezentanţii autorităţii de Sănătate Publică au deschis o anchetă în acest caz.
Lapte cu gust amar
În urmă cu o săptămână, opt elevi în clasele a VII-a şi a VIII-a, de la Şcoala Generală nr. 2 din Motru, au fost internaţi la Spitalul Judeţean cu acelaşi diagnostic, acuzând stări de vomă, febră şi diaree. Ei au povestit că laptele pe care l-au primit la şcoală avea un gust amar şi li s-a făcut rău imediat după ce l-au consumat.
În judeţul Argeş, la Mioveni, o unitate de învăţământ a primit avertisment în urmă cu câteva zile, după ce un părinte a reclamat la Protecţia Consumatorilor faptul că fiul său ajunge acasă cu laptele acrit. În urma controlului efectuat de OJPC Argeş, s-a descoperit că laptele din şcoală nu era depozitat în frigider.
Acestea nu sunt însă singurele cazuri. În primăvară, 41 de elevi din Luduş au făcut toxiinfecţie alimentară după ce au consumat produsele primite la şcoală. Controalele efectuate de inspectorii autorităţii de sănătate publică au descoperit lapte expirat, iar în Argeş, în mediul rural, s-a constatat că distribuţia se face o dată pe săptămână. În acelaşi judeţ au fost amendate două firme care distribuie lactate cu 10.000 de lei, respectiv 3.000 de lei.