Inspectorii sanitari au controlat chioşcurile unde se vând elevilor alimente nesănătoase, dar s-au încurcat în calculul grăsimilor şi al caloriilor.
În şcoli continuă să se vândă produse nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, în ciuda ordinului Ministerului Sănătăţii intrat în vigoare la mijlocul lui septembrie. Inspectorii şcolari au pornit controale în unităţile de învăţământ, dar se încurcă în calcularea caloriilor, iar copiii preferă să-şi cumpere „produsele nerecomandate“ din afara instituţiei.
Doi inspectori de la Inspecţia Sanitară de Stat a Municipiului Bucureşti, împreună cu inspectorul şcolar general Stelian Fedorca au controlat, săptămâna trecută, chioşcul Liceului „Iulia Hasdeu“ şi cel al Şcolii nr. 27 din Capitală. La primul chioşc se vindeau în special gumă de mestecat, fructe, apă minerală, croasanţi, batoane cu ciocolată şi sandviciuri.
Cu ochii în etichete, inspectorii n-au înţeles dacă valorile recomandate de Ministerul Sănătăţii sunt calculate pe produs sau pe suta de grame. Potrivit ordinului ministerului, limita la care alimentul devine nerecomandat este: peste 20 de grame de grăsimi pe suta de grame de produs, peste 1,5 g de sare pe suta de grame de produs sau peste 0,6 g de sodiu pe suta de grame de produs. Nerecomandate sunt şi alimentele care depăşesc 300 de calorii.
Nedumerire: pe suta de grame sau pe produs?
La Liceul „Iulia Hasdeu“, inspectorii analizează un baton de ciocolată sub 100 de grame care avea, potrivit datelor de pe ambalaj, 28,8 grame de grăsimi şi 525 de calorii calculate pe suta de grame. „În cazul acesta, la 300 de calorii pe produs ar fi conform, problema este la grăsimi. Are 28,8 grame de grăsimi pe suta de grame, iar dacă cei mici ar consuma mai multe batoane, nu ar mai fi conforme“, a explicat inspectorul Toader Niculescu. El a fost contrazis de colegul