Cand cancelarul Angela Merkel i-a anuntat pe germani ca depozitele lor bancare sunt in siguranta, unii germani au decis ca mai bine sa fie precauti decat sa le para rau mai tarziu.
"Nu am uitat niciodata trecutul", spune Gert Heinz, consultant fiscal la o companie din Munchen. "Daca depinzi de banii de hartie, poti pierde totul. Am invatat acest lucru dupa doua razboaie mondiale", a adaugat el.
Heinz si-a convertit o parte din economii in aur si a creat depozite pentru o perioada de sase luni pe segmentul materiilor prime, scrie International Herald Tribune.
Heinz poate fi considerat un exemplu extrem, dar nu este singurul dintre europenii care cauta metode prin care sa se protejeze de criza financiara care, cel putin pana acum, i-a afectat mai putin decat pe americani. Intr-adevar, reactia sa reflecta istoria unui continent care a trecut prin razboaie, revolutii si crize financiare de-a lungul secolelor, slefuind convingerile nationale care sunt foarte diferite fata de cele din SUA.
In America, economiile oamenilor sunt mult mai legate de piata bursiera, in care majoritatea americanilor au cel putin o participatie modesta. Prin contrast, numai 13% din germani si 24% din francezi detin actiuni la bursa. Chiar si in Marea Britanie, care seamana mai mult cu SUA din punctul de vedere al problemelor cauzate de credite si expuneri ipotecare, cei care au investit la bursa insumeaza un procent de numai 20%.
Insa europenii stiu ca situatia poate deveni cu mult mai rea. Exista o veche traditie, aceea de a ingropa averi in vremuri problematice. Astazi, multi oameni isi scot banii din banci, pentru a-i aduce oriunde altundeva vor circula, chiar si in bistrourile pariziene sau in puburile londoneze. Companiile care vand sau inchiriaza seifuri raporteaza o crestere a cererii.
"Istoria conteaza. In timpul unei crize ajungi sa cunosti cu ad