Primul raport al Comisiei Europene (CE) privind Kosovo, după declararea independenţei de către Priştina, în februarie anul acesta, arată îngrijorător: corupţie generalizată, stat instabil şi statut vulnerabil al minorităţilor.
„Concentrarea guvernului pe problemele legate de independenţă l-au împiedicat să se ocupe de alte subiecte“, a apreciat CE în raportul de ieri, care analizează perspectivele europene ale Kosovo.
Documentul remarcă lipsa de progrese în combaterea crimei organizate şi a corupţiei generalizate din cauza lipsei resurselor, dar şi a voinţei autorităţilor. „Condiţiile de viaţă ale comunităţilor vulnerabile nu s-au ameliorat“ şi „nu există o strategie pentru reconciliere şi dialog intercomunitar“, precizează raportul. Pe de altă parte, în regiunile cu majoritate sârbă, Priştina exercită o „autoritate limitată“ asupra instituţiilor, susţine Comisia UE, iar în tot teritoriul, administraţia rămâne „slabă“, împiedicând accesul populaţiei la serviciile publice. Libertatea de exprimare, mai avertizează Comisia, „rămâne fragilă“ din cauza „intimidării politice“ a presei, în special a jurnaliştilor proveniţi din rândul minorităţilor.
Peste jumătate din populaţia Kosovo trăieşte în sărăcie, iar rata oficială a şomajului depăşeşte 40%, în condiţiile în care Kosovo este în continuare susţinut financiar de comunitatea internaţională.
PERSPECTIVE
2009 - Anul Balcanilor
Rapoartele CE pentru ţările aspirante la statutul de membru al UE oferă veşti bune Croaţiei. Corupţia mai pune încă probleme, dar Zagrebul ar putea încheia negocierile de aderare în 2009, pentru a adera în 2011, a anunţat comisarul pentru extindere, Olli Rehn. Serbia ar putea deschide, la rândul ei, negocierile cu UE, dar Belgradul mai trebuie să facă dovada colaborării „depline“ cu Tribunalul Penal Internaţional, inclusi