Sedinţa în care urma să fie dezbatută moţiunea de cenzură a fost amânată din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD şi PC au părăsit sala. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Pesedistul Ilie Sârbu, preşedinte al Senatului, anunţase mai devreme că social-democraţii nu vor participa la votul asupra moţiunii de cenzură a PDL privind educaţia.
Fără voturile PSD, moţiunea de cenzură intitulată "Educaţia rămâne. Guvernul pleacă!", iniţiată de PDL, are şanse slabe să treacă de plenul Camerelor reunite.
Moţiunea PDL a fost depusă ca reacţie la decizia Guvernului de a amâna până la primăvară creşterea cu 50% a salariilor profesorilor.
Documentul democrat-liberalilor a fost semnat de 132 de deputaţi şi senatori de la PDL şi PRM.
Moţiunea de cenzură susţine că "premierul Tăriceanu încearcă să învrăjbească cetăţenii împotriva profesorilor, spunând că mărirea salariilor acestora a generat criza din România, în condiţiile în care niciun leu nu a fost încă plătit în plus la salariile celor din educaţie".
Ea mai arată că premierul ascunde faptul că fondurile alocate pe anul în curs sistemului de educaţie nu au fost "nici pe departe" cheltuite.
"Guvernul a făcut o practică din cheltuiala discreţionară a fondurilor publice trimise în buzunarele clientelei politice şi ale bugetarilor de lux din agenţiile guvernamentale", acuză PDL.
Democrat-liberalii susţin că Guvernul Tăriceanu trebuie demis deoarece încalcă în mod flagrant regulile constituţionale, legea de majorare a salariilor profesorilor fiind votată în unanimitate de Parlamentul României, "unicul posesor de drept al suveranităţii naţionale".
În schimb, Tăriceanu a declarat că moţiunea de cenzură iniţiată împotriva Guvernului în perioada campaniei electorale este un gest politicianist, iar asocierea PDL cu PRM la susţinerea acest