Acordul pentru salarizare propus de premierul Călin Popescu- Tăriceanu tuturor partidelor parlamentare şi sindicatelor a fost semnat ieri doar de iniţiatori şi de o singură confederaţie sindicală, BNS, al cărei reprezentant a precizat că oricum a făcut-o „degeaba“. Sursa: Sorin Antonescu
Liderii PSD, PDL, PRM şi PC nu au onorat invitaţia premierului, considerând că executivul sfidează parlamentul prin amânarea legii privind creşterea salariilor profesorilor.
Acordul conţine principiile care vor sta la baza Legii salarizării bugetarilor, principii considerate corecte de către reprezentanţii sindicatelor, dar pe care însă preferă să le discute cu viitorul guvern.
Noua ordonanţă privind salariile, atacată la CC
„Nu vom semna acest document până ce Legea salarizării cadrelor didactice, în forma aprobată de parlament şi promulgată de preşedinte, nu va fi pusă în practică. Ca atare, nu semnăm niciun fel de document cu guvernul Tăriceanu“, a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea. El a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de majorare a salariilor profesorilor cu până la 28%, iniţiată de Ministerul Educaţiei fără consultarea federaţiilor sindicale din educaţie.
Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că organizaţia pe care o conduce a refuzat semnarea actului din acelaşi motiv. „Noi ne-am propus prin acest Acord, care este o proiecţie pe termen lung a viitoarei legi a salarizării bugetarilor, să ne asigurăm că acest document este asumat de clasa politică, dar astăzi au lipsit de la întâlnire partidele parlamentare“, a spus el.
De asemenea, vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă, a declarat că a cerut amânarea semnă rii acordului pentru a convinge partidele parlamentare să semneze actul. Spărgătorul „găştii“ a fost liderul BNS, Dumitru Costin, care a semnat doc