Mikalai Khalezin este unul dintre fondatorii şi actorii de la Teatrul Liber din Minsk, înfiinţat în 2005. Sursa: Asociaţia Pro Democraţia
Însă piesele lor cu mesaj democratic nu au fost bine văzute de regimul autoritar al lui Lukashenko, aşa că instituţia culturală a fost închisă, iar teatrul a devenit ilegal. Actorii au fost hărţuiţi sau şantajaţi de autorităţi, iar pentru a putea vedea o reprezentaţie a Teatrului Liber, oamenii au fost nevoiţi să se întâlnească în locuri clandestine.
Una dintre piesele scrise de Khalezin se numeşte "Generaţia Jeans": "Blugii au devenit un simbol al libertăţii şi al rezistenţei – nu îl vei vedea niciodată pe Lukashenko în blugi. El poartă numai costume negre. Tinerii care se opun Guvernului îşi pun acum funde denim la genţi sau şi le leagă la încheietura mâinii în semn de solidaritate", a explicat actorul.
Povestea sa este numai una dintre cele 14 pe care le puteţi afla dacă vizitaţi expoziţia fotografică "Scânteia curajului", din foaierul sălii Atelier a Teatrului National. Portretele celor 14 disidenţi din Belarus, care s-au opus regimului autoritar al preşedintelui pro rus Alexander Lukashenko, numit de mulţi politicieni "ultimul dictator din Europa", au făcut înconjurul capitalelor europene, de la Bruxelles la Talin.
Expoziţia este organizată de Asociaţia Pro Democraţia alături de People in Need din Cehia şi poate fi vizitată până duminică. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, a inaugurat aseară expoziţia şi a explicat pentru evz.ro care este importanţa ei pentru publicul român.
Evenimentul Zilei: Care este scopul expoziţiei?
Cristian Pîrvulescu: Această expoziţie încearcă să sensibilizeze opinia publică românească, în primul rând bucureşteană, asupra luptei pentru drepturile omului din Belarus. Obişnuiţi prea multă vreme, mai ales de te