Horia Ghibuţiu: " Hazul de necaz de la Balul de Criză şi Pedeapsă al Caţavencilor păleşte în comparaţie cu umorul pe cât de nebun, pe atât de involuntar al declaraţiei lui Borislav Mihailov, preşedintele Federaţiei Bulgare de Fotbal: acesta a anunţat că ţara sa doreşte să găzduiască, alături de România, Campionatul European de fotbal din 2020. "
Fantasmagoria survine pe fondul vizitei făcute de Michel Platini la Sofia, înainte ca preşedintele UEFA să ajungă ieri la Bucureşti pentru a inspecta lucrările de la noul Stadion Naţional. Unde, în buna tradiţie românească, s-a lucrat cu un zel ieşit din comun doar cu o seară înainte - o spun oameni care stau în preajma gropii cunoscute anterior ca locul în care a concertat Depeche Mode.
Să avem în 2020 stadioane, infrastructură şi servicii demne de un turneu final al Europenelor i s-ar fi părut un termen optimist până şi lui Silviu Brucan, în condiţiile recesiunii care l-a determinat ieri pe ministrul englez responsabil cu Olimpiada de vară din 2012 să regrete entuziasmul cu care a fost întâmpinat succesul candidaturii Londrei.
Că Michel Platini nu s-a prăpădit de râs la auzul propunerii e explicabil: nu el a girat organizarea Euro 2012 în Polonia şi Ucraina, aflată într-un uriaş impas?
Ce aruncă definitiv în derizoriu colaborarea româno-bulgară de la Euro 2020 e însă raportul, publicat ieri de UEFA, privind modul în care Elveţia şi Austria au găzduit turneul final de la Euro 2008. Stufosul document aminteşte de strategia prin care cele două ţări au izbutit să implementeze toate măsurile stabilite, prin intermediul parteneriatului dintre Euro 2008 SA (compania responsabilă de organizare), sectoarele publice din Elveţia şi Austria, precum şi organizaţii private. Cele mai notabile succese dintre toate domeniile angajate le-a înregistrat transportul public - la nivel urban, mi