Preluarea bancii HBOS de catre Lloyds TSB va crea cea mai mare banca britanca din istorie, cu mai multe conturi si credite ipotecare decat oricare alta banca rivala.
Acum un an, o fuziune la acest nivel ar fi fost de neconceput, insa o perioada de 12 luni este mare in sistemul bancar. Bancile, care au sustinut anterior cresterea economica prin imprumuturile pe care si le-au acordat intre ele, au inceput brusc sa stopeze acordarile de imprumuturi, din cauza ca se temeau de expunerea la riscurile pe care le prezinta creditele ipotecare din SUA, scrie BBC News.
Toate bancile din centrul de afaceri al Londrei obtin profit imprumutand de la alte institutii financiare la o anumita rata a dobanzii si acordand apoi credite ipotecare cu o rata a dobanzii mai mare.
Criza financiara a intrat intr-o noua etapa in septembrie anul trecut, cand s-a anuntat ca Northern Rock, odata creditorul preferat al orasului Newcastle, se lupta pentru supravietuire. Iar cand Ministerul de Finante a intervenit pe 17 septembrie pentru a garanta toate depozitele bancare detinute de britanici la Northern Rock, se parea ca stabilitatea s-a reintors in sistemul bancar britanic. De fapt, era doar linistea de dinaintea furtunii.
Cu un an mai tarziu, pe 25 septembrie 2008, o noua criza a invaluit Wall Street-ul. Lehman Brothers, cea de-a patra banca de investitii ca marime din lume, a dat faliment. Motivul: nu a mai facut fata crizei creditelor ipotecare.
Merrill Lynch, un alt gigant american, a fost preluat de Bank of America si circulau zvonuri conform carora cel mai mare asigurator din SUA - AIG - se afla in pragul falimentului.
Intrucat pietele bursiere s-au prabusit in toata lumea, toate privirile erau orientate spre bancile britanice, pentru a vedea care va fi urmatoarea care va da faliment.
"Mutarile din cadrul HBOS au fost spectaculoase", a declarat